Dişler Neden Çürür?

Ağız içerisinde doğal olarak bulunan bakteriler vardır. Beslenme ile birlikte dişler üzerinde plak birikir ve bakteriler için uygun bir yaşam alanı oluşur. Yararlı bakteriler azalırken, diş çürüğü oluşturan bakterilerin miktarı artar. Tükürüğün yapısının değişmesiyle birlikte ilk olarak diş minesinde çürüme başlar.

Diş çürüğü= Bakteri × karbohidrat (şeker) × konak faktörü (dişin yapısı) × zaman

Bu formülü bozmanın en kolay yolu düzenli diş fırçalama alışkanlığının oturtulmasıdır.

Çocuğumun dişleri çok hızlı bir şekilde çürüyor. Bunun nedeni nedir?

Süt dişlerinin yapısı daimi dişlere göre farklılık gösterir. Diş çürükleri süt dişlerinde çok daha kolay ve hızlı ilerler. Çürük oluşumunda dişin yapısı ve genetiğin her ne kadar etkisi olsa da en önemli faktör beslenme şekli ve diş fırçalama sıklığıdır.

Ne yapmalıyım?

Şeker oranı yüksek, hazır gıdaları hayatımızdan uzaklaştırmalıyız. Bu hem çocuğun ağız-diş sağlığı için hem de genel sağlığı için çok önemlidir. Her beslenme sonrasında dişler fırçalanmalı, fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda ağız su ile çalkalanmalıdır. 7 yaşına kadar çocuğun ağız ve diş fırçalama görevi ebeveynlere aittir. Dişler günde en az 2 kez ikişer dakika fırçalanmalıdır.

Diş fırçalamaya ne zaman başlamalıyım?

Çocuklarda diş fırçalamaya ilk süt dişinin sürmesiyle birlikte başlanmalıdır. Diş yüzeyleri her beslenmeden sonra temiz bir tülbent, gazlı bez, parmak fırçası ya da küçük başlıklı diş fırçaları ile temizlenmelidir.

Anne sütü çocuğumun dişlerini çürütür mü?

Anne sütü çocuğun bağışıklık sistemi ve genel sağlığı için çok önemlidir. İçerisinde besleyici birçok öğe barındırır. Bunun yanı sıra anne sütünün içerisinde yüksek oranda şeker bulunur. Bu oran inek sütünün içerisindeki orandan daha yüksektir. Süt besleyici olmasının yanında karyojenik (çürük yapıcı) bir besindir. Dişlerin üzerine yapışır ve dişin çürümesini tetikler. Bunu engellemek için her beslenme sonrası çocuğa su içirmek ve bunun sonrasında diş yüzeylerini fırçalamak/temizlemek gereklidir.

Süt dişleri için en tehlikeli alışkanlıklardan biri gece anne sütü/biberon ile uyuma alışkanlığıdır. Tükürük, koruyucu özelliği yüksek bir maddedir. Gece uyku esnasında tükürük akış hızı azalır. Tükürüğün azalmasıyla birlikte çürümeye daha elverişli bir ortam oluşur.

Çocuğumun ilk diş hekimi ziyareti ne zaman olmalıdır?

İlk diş hekimi ziyareti en geç 1 yaşında olmalıdır. Çocuk diş hekimi dişlerin gelişimi, yapılabilecek koruyucu yöntemler konusunda bilgiler verir. Diş fırçası ve macun seçiminde yol gösterir. Rutin kontroller önemlidir. Kontrollerde çürükler erken dönemde farkedilir, ilerlemeden tedavi edilir. Kontroller ile beraber çocuğun diş hekimine adaptasyonu hızlanır, korku ve anksiyetesi azalır.

Çağrı Merkezi Hızlı Randevu